صاحبان مشاغل به فکر تعیین وضعیت مالیاتی خود باشند

صاحبان مشاغل به فکر تعیین وضعیت مالیاتی خود باشند

دو اقدام پیش روی اشخاص حقیقی به منظور تعیین وضعیت مالیاتی

 هر شخص حقیقی که در سال گذشته دارای فعالیت مالی بوده ملزم به تعیین وضعیت مالیاتی خود خواهد بود. در همین رابطه لازم به توضیح است که این قبیل افراد که تحت عنوان صاحبان مشاغل شناخته می شوند می توانند با مراجعه به نشانی http://My.tax.gov.ir به دو طریق وضعیت مالیاتی خود را مشخص سازند. اقدام اول تکمیل و تسلیم اظهارنامه مالیاتی مطابق با مقررات مربوطه خواهد بود و دیگری تکمیل و قبول فرم مالیات مقطوع یا همان تبصره ماده 100 است. در خصوص استفاده از هر دو اقدام مذکور دریافت کد رهگیری لازم و ضروری است.

عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی چه تبعاتی برای اشخاص حقیقی به دنبال دارد؟

اگر شما شخص حقیقی هستید و قصد این را داشته باشید که با تکمیل اظهارنامه به تعیین وضعیت خود بپردازید باید به این نکته توجه کنید که به منظور انجام درست این تکلیف باید به آیین نامه اجرایی موضوع ماده 95 قانون مالیات های مستقیم مراجعه نمایید. در این آیین نامه مشخص شده که فرم اظهارنامه مالیاتی اشخاص باید شامل چه مواردی باشد. هرچند که برخی اقلام اظهارنامه به صورت سیستمی پر خواهد شد، اما برخی موارد هم باید توسط شخص مودی در جداول درج گردد. حال اگر مودی نسبت به ارسال اظهارنامه اقدام نکند یا اظهارنامه ارسالی مطابق مقررات نباشد، سازمان امور مالیاتی کشور می تواند با استناد به ماده 97 قانون مالیات های مستقیم برای این قبیل افراد اظهارنامه برآوردی تهیه کند و لازم به توضیح است که این اشخاص از معافیت مالیاتی سالانه هم محروم خواهند شد.

شرایط استفاده از تبصره ماده 100 برای عملکرد سال 1401

روش دومی که صاحبان مشاغل می توانند از آن استفاده کنند، تبصره 100 قانون مالیات های مستقیم یا همان مالیات مقطوع است. در رابطه ی با تبصره 100 لازم به توضیح است که سازمان امور مالیاتی کشور هرساله دستور العملی را در این رابطه منتشر می کند و مودیانی که شرایط مندرج در این دستورالعمل را دارند می توانند به منظور تعیین وضعیت مالیاتی خود از این تبصره استفاده نمایند. در مورد دستورالعمل تبصره ماده 100 برای عملکرد سال 1401 لازم به توضیح است که صاحبان مشاغلی که در سال گذشته، مجموع فروش کالا یا ارائه ی خدمات آن ها حداکثر مبلغ ۶۷,۲۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال بوده است می توانند از تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیات های مستقیم استفاده نمایند.

 در این رابطه گفتن دو نکته لازم و ضروری است: اول این که قانون گذار صراحتا گفته که صاحبان مشاغل می توانند از این تبصره استفاده کنند پس این دستورالعمل برای اشخاص حقوقی قابل استفاده نیست و دوم این که صاحبان مشاغل در صورتی می توانند از این تبصره استفاده نمایند که میزان فروش آن ها از سقف اعلامی توسط سازمان امور مالیاتی تجاوز نکند. در پرونده های مشارکت مدنی هم، اگر سهم درآمد یا فروش حداقل یک شریک بیشتر از سقف تعیین شده باشد، یا مجموع درآمد مشارکت بیش از مبلغ ۱۵۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال باشد، نمی توان از تبصره ماده ۱۰۰ استفاده نمود.

تصویر احسان مومنی

احسان مومنی

محقق و پژوهشگر مالی و مالیاتی

می‌توانید سوالات مالی و مالیاتی خود را در تالار پرسش و پاسخ حسابنو مطرح نمایید، کارشناسان ما در کوتاهترین زمان ممکن، پاسخگوی سوالات شما خواهند بود.

خبرهای مرتبط

دکمه بازگشت به بالا