رئیس اداره اجرایی سازمان تنظیم مقررات پایانه های فروشگاهی معتقد است که حساب های تجاری مشکوک هستند. به همین دلیل حساب های تجاری و غیرتجاری باید تفکیک شوند. او این موضوع را تنها یک بحث مالیاتی نمی داند و شناخت حساب های تجاری را وظیفه بانک مرکزی می داند. او در ادامه صحبت های خود گفت که سازمان امور مالیاتی باید از جزئیات این تفکیک حساب ها مطلع باشد و در صورت تایید حساب تجاری مسائل مالیاتی را لحاظ نماید.
ویژگی حساب های تجاری از نظر سازمان امور مالیاتی
اشکان هراتی در صحبت های خود اشاره کرد: سازمان امور مالیاتی برای شفاف سازی مالی و پیشگیری از فساد اقتصادی از این پیشنهاد استقبال می نماید. بنابراین ماده 10 قانون پایانه های فروشگاهی معرفی حساب های تجاری و تفکیک حساب ها را یک موضوع ضروری می داند. البته این تفکیک وظیفه بانک مرکزی می باشد و امور مالیاتی آن را تعیین نمی کند. او در ادامه بیان کرد: واریز به حساب های شخصی با محدودیت روبرو می باشد و زمانی که حسابی در طول ماه بیشتر از 100 بار واریزی داشته باشد که ارزش آن ها بیشتر از 35 میلیون تومان است، حساب مشکوک به تجاری می باشد و به احتمال زیاد صاحب حساب برای فرار از مالیات از حساب شخصی استفاده می کند.
هراتی در ادامه صحبت های خود گفت: سازمان امور مالیاتی مطابق با ماده 169 و 231 در قانون مالیات های مستقیم، اطلاعات حساب هایی که تراکنش های بالا دارند را در اختیار دارد. البته تفکیک حساب های تجاری و غیرتجاری مربوط به حساب هایی می باشد که تراکنش آن ها کمتر از 5 میلیارد تومان است. از طرفی او بیان نمود: مطابق با ماده 10 قانون سامانه مودیان و پایانههای فروشگاهی، مودیان باید حساب های تجاری خود را معرفی نمایند و بانک مرکزی نیز موظف به تفکیک حساب های تجاری و غیرتجاری می باشد.
سنجش صحت حساب های بانکی در سازمان امور مالیاتی
اشکان هراتی در صحبت های خود بیان نمود: برای پیشگیری از سوء استفاده از حساب های بانکی باید بررسی حساب ها به صورت مستمر انجام شود. این بررسی به عهده بانک مرکزی می باشد و باید حساب هایی که گردش بالای 5 میلیارد تومان داشته اند، در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار بگیرند. هراتی تاکید کرد که صاحبان فعالیت های تجاری باید مالیات پرداخت کنند. بنابراین در صورت تایید عدم تجاری بودن حساب، هیچ گونه مالیاتی از فرد دریافت نخواهد شد. از طرفی صندوق های قرض الحسنه که به صورت خانگی فعالیت می کنند، تسهیلات بانکی و واریزی به حساب خود فرد شامل فعالیت های تجاری نمی باشند. در صورت مشکوک بودن به حساب، اداره مالیاتی او را مطلع می نماید، تا مدارک غیر تجاری بودن حساب خود را ارائه دهد.
مالیات لحاظ شده برای تراکنش های تجاری
هراتی در خصوص تفکیک حساب های بانکی و در نظر گرفتن ساز و کار مناسب بیان کرد: این موضوع به عهده شورای پول و اعتبار و بانک مرکزی است که پرداخت های بانکی را شفاف نموده و تراکنش ها را مورد بررسی قرار دهد. بنابراین تصمیم گیری در رابطه با تجاری بودن حساب به عهده بانک می باشد. او اعلام نمود حسابی که بیش از 100 تراکنش داشته باشد و تواما جمع ارزش آن ها 35 میلیون تومان باشد، حساب مورد نظر تجاری تلقی می شود. بنابراین بانک باید تشخیص دهد که این تراکنش ها مرتبط با تسهیلات بانکی و یارانه است یا خیر.
البته زمانی که مودی به سازمان امور مالیاتی مراجعه نماید و تراکنش های یارانه و تسهیلات بانکی را اطلاع دهد، مالیاتی برای او در نظر گرفته نمی شود. به طور کلی مالیات به تراکنش ها تعلق نمی گیرد، بلکه به درآمد، مالیات تعلق می گیرد. یکی از شکایات مردم از اصناف خاص، درخواست کارت به کارت و عدم استفاده از دستگاه پوز است. این تفکیک حساب می تواند این وضعیت را نیز بهبود بخشد.