مشمولین قانون تامین اجتماعی در صورت داشتن شرایط زیر می توانند از مستمری بازنشستگی استفاده کنند :
در صورت دارا بودن حداقل سابقه پرداخت حق بیمه قبل از تاریخ تقاضای بازنشستگی و
داشتن 60 سال تمام برای آقایان و 55 سال تمام برای بانوان
آیا بازنشستگی در صنف های مختلف با یکدیگر تفاوت دارد یا خیر ؟
محمدحسن زدا، سرپرست اسبق سازمان تامین اجتماعی در پاسخ به این پرسش اظهار داشت : شاید تصور بر این باشد که در صنوف مختلف برای بازنشستگی تفاوت هایی وجود داشته باشد ولی بر خلاف تصورها تفاوتی وجود ندارد و هر فردی که مشمول قانون تامین اجتماعی باشد فارغ از اینکه چه عنوان شغلی دارد برای بازنشستگی دارا بودن حداقل سابقه پرداخت حق بیمه یا شرایط سنی مطرح شده در قانون الزامی است . بیمه شده می تواند در صورت داشتن شرایط قانون به سازمان تامین اجتماعی درخواست بازنشستگی بدهد و دانستن این نکته الزامی است که کارفرما نمی تواند خواستار بازنشستگی کارگر خود شود . تنها در صورتی کارفرما می تواند تقاضای بازنشستگی کارگر خود را داشته باشد که حداقل پنج سال از زمان قانونی بازنشستگی شخص مشمول گذشته باشد .
بازنشستگی در مشاغل سخت و زیان آور چه شرایطی دارد ؟
بازنشستگی افراد در مشاغل سخت و زیان آور مشروط به داشتن حداقل 20 سال سابقه متوالی و 25 سال سابقه متناوب می باشد و اگر در هر مورد حق بیمه افراد به سازمان پرداخت شده باشد بدون در نظر گرفتن شرایط سنی، شخص می تواند تقاضای بازنشستگی کند . حال اگر بر اساس تصمیم کمیسیونهای پزشکی موضوع ماده ۹۱ قانون تامین اجتماعی مشخص شود که فرد به علت اشتغال به کارهای سخت و زیان آور دچار فرسایش جسمی و روحی شده، در این حالت قبل از رسیدن به سابقه لازم جهت بازنشستگی در مشاغل سخت و زیان آور ، بیمه شده می تواند درخواست بازنشستگی دهد .
برای صدور حکم بازنشستگی چه کارهایی باید انجام داد ؟
بر اساس اعلام سازمان تامین اجتماعی ، بیمه شده ی دارای شرایط بازنشستگی می تواند بدون نیاز به حضور در شعب و از طریق سامانه خدمات غیرحضوری سازمان تأمیناجتماعی به نشانی http://es.tamin.ir درخواست صدور حکم و برقراری مستمری را در این سامانه ثبت کرده و همه مراحل را به صورت غیر حضوری پیگیری کند و واحدهای اجرایی سازمان تأمین اجتماعی موظفاند درخواست ها را قبل از اتمام وقت اداری در سامانه ثبت کنند و در اولین فرصت تعیین تکلیف نمایند و پس از بررسی های لازم حکم بازنشستگی فرد صادر شده و پس از صدور حکم افراد می توانند در منوی «صندوق شخصی من» یک نسخه از شماره مستمری خود را مشاهده نمایند و از طریق منوی «اعلام شماره حساب بانکی ویژه مستمریبگیران» میتوانند شماره حساب بانکی خود را جهت واریز مستمری اعلام نمایند .