سامانه مودیان را نمی توان بر جامعه تحمیل کرد
علی نصیری اقدم، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی اظهار داشت : مجلس شورای اسلامی با الگو گیری از کشور ترکیه، تصمیم به تصویب و اجرای سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی گرفت و تلاش ها بر این بوده تا با صدور صورت حساب الکترونیکی، مشکلات بین سازمان امور مالیاتی و مودی کاهش یابد. اما آیا می شود این قانون را به جامعه تحمیل کرد ؟ نکته ی مهم در خصوص اجرایی کردن سامانه مودیان این است که باید بین شرایط حاکم بر کشور و قانون مربوطه همخوانی وجود داشته باشد و این که کشورهایی مانند کره جنوبی یا ترکیه این قانون را اجرایی کرده اند نمی تواند دلیل موجهی باشد که این قانون در ایران هم کارامد است .
اجرای سامانه مودیان به نفع برخی ها نیست
نصیری همچنین ادامه داد که حتی اگر سامانه مودیان کارامد باشد ، اجرای کامل آن نیاز به زمان دارد و نباید طرح های دیگر مالیاتی از جمله مالیات بر عایدی سرمایه یا مالیات بر مجموع درامد را معطل این قانون نگه داشت . مشکل اصلی اجرای سامانه مودیان این است که با توجه به ایجاد شفایت در جامعه، برخی مودیان باید نسبت به قبل مالیات بیشتری بپردازند به همین علت این افراد جز مخالفین اجرای این قانون هستند و حتی ممکن است در مسیر اجرای آن هم مشکلاتی را ایجاد کنند یا آن را از مسیر درست منحرف سازند .
برنامه ریزی ها در راستای مقبولیت سامانه مودیان
محمد نوری کارشناس مالیاتی وزارت امور اقتصادی و دارایی بیان کرد : اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان مزیت هایی برای اقتصاد کشور دارد اما اگر به مشکلات پیش روی اجرای این قانون ، توجه نشود ، ممکن است است اجرای این قانون تحقق پیدا نکند . به همین علت برنامه ریزی هایی در خصوص اطلاع رسانی و آموزش مودیان در دستور کار سازمان امور مالیاتی قرار گرفته تا این قانون با مقبولیت مودیان مواجه شود . وی ادامه داد که اغلب کارشناسان بر این عقیده هستند که اجرای سامانه مودیان منجر به ایجاد عدالت مالیاتی خواهد شد و بهتر از حسابرسی ممیز محوری و برآورد مالیات مودیان است اما موضوع کیفیت اجرای این قانون جای بحث دارد و تلاش ما بر این است تا میزان فرار های مالیاتی کاهش یابد و از طرفی هم شاهد افزایش درآمد های مالیاتی دولت باشیم .