راهنمای حقوقی برای کارگرانی که مالیات اضافی از حقوقشان کسر شده است
بر اساس نامه صادرشده از سوی رئیس کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران ایران، بخشنامه جدیدی از سازمان امور مالیاتی کشور منتشر شده که هدف آن شفافسازی و تسهیل فرآیند استرداد مالیات اضافی دریافتی از حقوق و مزایای کارگران است. این اطلاعیه به رؤسای کانونها و انجمنهای صنفی در سراسر کشور ارسال شده و از آنان خواسته شده تا ضمن اطلاعرسانی به کارگران، راهنماییهای لازم را درخصوص نحوه استرداد این مالیات ارائه کنند.
جزئیات فرآیند استرداد مالیات اضافی بدین شرح است:
طبق بخشنامه شماره 200/1403/50 که در تاریخ 1403/11/14 از سوی سازمان امور مالیاتی کشور ابلاغ شده، ادارات مالیاتی کشور موظفاند به درخواست حقوقبگیران برای بازپرداخت مبالغ اضافی مالیات رسیدگی کرده و مالیاتهای مازاد پرداختی را طی فرایندی مشخص مسترد کنند. این اقدام با هدف حمایت از حقوق مودیان مالیاتی و توسعه شفافیت در فرآیندهای مرتبط انجام شده است.
طبق این بخشنامه، مودیان میتوانند درخواست استرداد مالیات اضافه پرداختی خود را پس از پایان تیرماه سال مالیاتی بعد تا پایان همان سال ثبت کنند. به عنوان مثال، برای مالیاتهای اضافه پرداختی سال ۱۴۰۳، بازهای از پایان تیرماه تا پایان اسفند ۱۴۰۴ در نظر گرفته شده است. در موارد خاص، محدودیتهای زمانی در این فرآیند اعمال نمیشود؛ ازجمله هنگامی که اشتباهات مربوط به کسر مالیات ناشی از خطای کارفرما، محاسبات اشتباه سازمان امور مالیاتی یا عدم آگاهی از معافیتهای قانونی باشد. همچنین، برای مواردی که استرداد مالیات بر اساس آرای دیوان عدالت اداری انجام میشود، مقررات ویژهای جهت تسهیل بیشتر در نظر گرفته شده و امکان انجام فرآیند بدون حضور فیزیکی حقوقبگیر وجود دارد؛ البته مراجعه حضوری نیز همچنان قابل انجام است.
این بخشنامه تأکید دارد که در صورت تأخیر بیش از سه ماه در فرایند استرداد مالیات از زمان ثبت درخواست، سازمان امور مالیاتی موظف به پرداخت خسارت دیرکرد به حقوقبگیر خواهد بود. اگر درخواست استرداد از سوی اداره مالیاتی رد شود، متقاضی حق دارد ظرف ۳۰ روز به هیأت حل اختلاف مالیاتی شکایت کند.