ایجاد سازوکار قانونی برای انتقال امتیاز تسهیلات قرضالحسنه با رعایت شرایط خاص
بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با صدور بخشنامهای، به اطلاع میرساند که در سالهای گذشته، خرید و فروش و واسطهگری تسهیلات بانکی به صورت مکرر ممنوع اعلام شده است. این ممنوعیت طی بخشنامههای مختلفی از جمله بخشنامههای شماره ۸۸/276971 مورخ ۱۳۸۸/۱۲/۲۷، ۸۹/۱۳4137 مورخ ۱۳۸۹/۰۶/۲4، ۹۳/۳3۱۰۵۰ مورخ ۱۳۹۳/۱۲/۱۰ و 1402/31872 مورخ ۱۴۰۲/۰6/۳۰ به بانکها ابلاغ شده است. همچنین، تبلیغ خرید و فروش تسهیلات و انواع سپردههای بانکی بر اساس ماده (۹) آیین نامه تبلیغات در حوزه پولی و بانکی کشور، ممنوع میباشد.
با توجه به بازخوردهای دریافتی از بانکها و ملاحظات دستگاههای نظارتی مبنی بر ضرورت ایجاد سازوکار مشخص برای انتقال امتیاز تسهیلات قرضالحسنه، موضوع در جلسه کمیسیون مقررات و نظارت مؤسسات اعتباری بانک مرکزی در تاریخ ۱۴۰۳/۱۰/۰۸ مطرح و بررسی شد. بر این اساس، کمیسیون با انتقال امتیاز تسهیلات قرضالحسنه در شرایط زیر موافقت کرده است:
اشخاص حقیقی: انتقال امتیاز تسهیلات به همسر، بستگان نسبی درجه اول از طبقه اول (پدر و مادر همسر) و بستگان نسبی درجه اول (پدر، مادر، فرزندان و نوهها)، بستگان نسبی درجه اول از طبقه دوم (اجداد و خواهر و برادر) بدون محدودیت. انتقال امتیاز تسهیلات به سایر اشخاص حقیقی با سقف سالانه ۱۰ میلیارد ریال.
اشخاص حقوقی: انتقال امتیاز تسهیلات صرفاً به کارکنان شخص حقوقی که حداقل سه ماه حق بیمه برای آنان پرداخت شده باشد.
محدودیت انتقال: انتقال گیرنده نمیتواند مجدداً امتیاز تسهیلات را به فرد دیگری منتقل کند. بر این اساس، لازم است ضمن ایجاد کنترل مناسب برای جلوگیری از خرید و فروش و واسطهگری تسهیلات قرضالحسنه خارج از چارچوب تعیین شده، بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی با رعایت بخشنامه شماره ۹۶/۱4۹۱۵۳ مورخ ۱۳۹۶/۰۵/۱6، مراتب را به تمامی واحدهای خود ابلاغ کرده و بر اجرای دقیق و موثر آن نظارت نمایند.