تبصره ماده 100 قانون مالیات های مستقیم چه کاربردی دارد ؟
یکی از اختیارات قانونی که سازمان امور مالیاتی کشور نسبت به برخی مشاغل دارد این است که این سازمان می تواند برخی مشاغل را که میزان فروش کالا و خدمات آن ها از سقف تعیین شده در قانون کمتر باشد را از انجام بخشی از تکالیف مانند نگهداری اسناد و مدارک موضوع این قانون و ارائه ی اظهارنامه مالیاتی معاف کند. در همین راستا هرساله سازمان امور مالیاتی کشور به منظور انجام تکالیف قانونی خود دستورالعملی را در رابطه با تبصره ماده 100 قانون مالیات های مستقیم ابلاغ می نماید .
چه کسانی می توانند از تبصره ماده 100 استفاده کنند ؟
در پاسخ به این سوال باید گفت که براساس دستورالعمل سازمان امور مالیاتی کشور ، صاحبان مشاغلی که در سال 1401 ، مجموع فروش کالا یا ارائه ی خدمات آن ها حداکثر مبلغ 67.200.000.000 ریال بوده است می توانند از تبصره ماده 100 قانون مالیات های مستقیم استفاده نمایند . در این رابطه گفتن دو نکته لازم و ضروری است : اول این که قانون گذار صراحتا گفته که صاحبان مشاغل ( اشخاص حقیقی ) می توانند از این تبصره استفاده کنند پس این دستورالعمل برای اشخاص حقوقی قابل استفاده نیست و دوم این که صاحبان مشاغل در صورتی می توانند از این تبصره استفاده نمایند که میزان فروش آن ها از سقف اعلامی توسط سازمان امور مالیاتی تجاوز نکند .
در پرونده های مشارکت مدنی هم می توان از تبصره ماده 100 استفاده کرد ؟
در جواب باید گفت که در پرونده های مشارکت مدنی ، اگر سهم درآمد یا فروش حداقل یک شریک بیشتر از سقف تعیین شده ( مبلغ 67.200.000.000 ریال ) باشد ، یا مجموع درآمد مشارکت بیش از مبلغ 150.000.000.000 ریال باشد ، نمی توان از تبصره ماده 100 استفاده نمود .
مشمولین استفاده از پایانه های فروشگاهی نمی توانند از تبصره ماده 100 استفاده کنند
سازمان امور مالیاتی به دنبال تحقق شعار عدالت مالیاتی و مالیات ستانی بر مبنای اطلاعات سیستمی و اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان اعلام می دارد که : صاحبان مشاغلی که به حکم قانون ملزم به استفاده از پایانه های فروشگاهی هستند ، تا زمانی که نسبت به نصب آن اقدام نکنند نمی توانند از تبصره ماده 100 قانون مالیات های مستقیم استفاده نمایند .