اخذ مالیات به صورت پراکنده منجر به تشخیص مالیات ناعادلانه شده
مهدی سرمست، کارشناس اقتصادی در رابطه با لایحه اصلاحیه قانون مالیات های مستقیم اظهار داشت: با توجه به قانون مالیات های فعلی، مالیات ستانی از افراد به صورت غیرمتمرکز انجام می شود و براساس فصول مختلف این قانون، اشخاص انواع مالیات ها مانند مالیات بر درآمد اجاره، مالیات بر مشاغل، مالیات حقوق و انواع مالیات های دیگر را می پردازند. نکته ی مهم در این رابطه وجود معافیت های مالیاتی مختلف در هر حوزه ی مالیاتی است که افراد از آن ها استفاده می کنند.
سرمست در ادامه افزود: وجود این پراکندگی در حوزه ی مالیات ستانی است که منجر به وضع مالیات های ناعادلانه شده چراکه در شرایط فعلی میزان درآمد واقعی افراد به صورت شفاف مشخص نیست. در سیستم فعلی شاهد این هستیم که یک کارمند قبل از دریافت حقوق خود مالیات می پردازد اما شخصی که صاحب درآمد کلان است مالیاتی پرداخت نمی کند. به همین علت سازمان امور مالیاتی به دنبال اجرایی کردن طرح مالیات بر مجموع درآمد است تا کلیه ی درآمد های فرد مشخص شده و با دادن یک معافیت به فرد و کسر هزینه های وی میزان مالیات افراد تعیین گردد.
مالیات بر مجموع درآمد منجر به ایجاد عدالت مالیاتی خواهد شد
سرمست در پایان افزود: به منظور اجرای طرح مالیات بر مجموع درآمد بایستی اطلاعات درآمدی افراد از منابع مختلف جمع آوری گردد و این اطلاعات به سازمان امور مالیاتی ارسال گردد و سازمان امور مالیاتی میزان درآمد افراد را براساس اطلاعات به دست آمده محاسبه می نماید و اگر شخصی به میزان مالیات محاسبه شده معترض بود می تواند در یک بازه ی زمانی مشخص اعتراض خود را اعلام نماید. به صورت کلی طرح مالیات بر مجموع درآمد در صورت تصویب نهایی می تواند عدالت مالیاتی را محقق سازد و برجنبه های مختلف اقتصاد هم تاثیر مثبت خواهد گذاشت.