اگر شما به عنوان یک کارمند یا کارگر دارای فرزند باشید باید بدانید علاوه بر حقوق پایه و مزایای رایج، مبلغی هم به عنوان حق اولاد دریافت خواهید کرد تا از این طریق بتوانید بخشی از مخارج فرزند یا فرزندان خود را بپردازید . البته باید توجه داشته باشید که حق اولاد فقط به افراد تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی تعلق می گیرد و بر اساس ماده 86 قانون تامین اجتماعی کارفرمایان مکلف هستند علاوه بر ارسال لیست بیمه کارکنان، حق اولاد نیز به آن ها پرداخت نمایند . مطابق قانون مبلغ حق اولاد سالانه تغییر میکند به این صورت که باید معادل سه برابر حداقل مزد روزانه شخص بیمه شده برای هر فرزند باشد و این مبلغ برای سال 1401 برای هر فرزند 4.179.750 ریال است .
حق اولاد به چه کسانی پرداخت می شود ؟
در قانون برای پرداخت حق اولاد شرایطی تعریف شده که این شرایط به شرح زیر است :
داشتن حداقل 720 روز سابقه بیمه شخص بیمه شده .
در مورد فرزند پسر داشتن شرط سنی مطرح است به این صورت که فرزند شخص باید از 18 سال کمتر داشته باشد و هنوز مشغول به تحصیل باشد .
اگر فرزند متقاضی دارای بیماری یا نقص عضو باشد با ارائه ی گواهی از کمیسیون پزشکی حق اولاد پرداخت خواهد شد .
شخص باید تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی باشد .
نکته ی قابل ذکر این است که اگر مرد و زن هر دو شاغل باشند هرکدام به تنهایی مشمول دریافت حق اولاد هستند و پرداخت حق اولاد به یکی از آن ها دلیل نمی شود که از نفر دوم سلب امتیاز شود .
محدودیت دریافت حق اولاد برداشته شده
سابقا برای دریافت حق اولاد محدودیتهایی در نظر گرفته شده بود، برای نمونه، میتوان به پرداخت این کمکهزینه تا نهایتا به دو فرزند اشاره کرد و برای فرزند سوم به بعد مبلغی پرداخت نمیشد. اما با تغییر قانون تأمین اجتماعی در سال ۹۴، دیگر محدودیتی برای تعداد فرزندان در نظر گرفته نشده و همه کارکنان برای کلیه فرزندان خود حق اولاد دریافت میکنند. لازم به توضیح است که حق اولاد در قانون بودجه سنواتی سال 1401 مشمول مالیات شناخته شده اما یکی از موارد معاف از بیمه محسوب می شود.