عبور از سیستم مالیات ستانی ممیز محور
مجتبی یوسفی، عضو کمیسیون عمران و عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: نظام سنتی مالیات ستانی به گونه ای بودکه در آن شاهد اعمال نفوذ برخی ممیزان مالیاتی بودیم بدین جهت با تغییرات صورت گرفته و اجرایی شدن قانون سامانه مودیان قرار است فرآیند اخذ مالیات ها به صورت سیستمی صورت گیرد و این مسئله می تواند به تحقق عدالت مالیاتی کمک کند. به دنبال ایجاد تغییرات در ساختار نظام مایاتی کشور و حرکت به سمت هوشمندسازی، اینگونه انتظار می رود که حق کسی ضایع نشود و در این حالت دیگر شیوه ی ممیز محور در فرآیند اخذ مالیات ها جاری نخواهد بود.
تحقق عدالت مالیاتی با اجرای سامانه مودیان
آقای یوسفی در ادامه افرود: ساز و کار سامانه مودیان به گونه ای است که در آن تمام فرآیندها به صورت کاملا هوشمند انجام خواهد شد و میزان مالیات پرداختی افراد براساس اطلاعات سیستمی مشخص خواهد شد و در این حالت دیگر شاهد اعمال نظر سلیقه ای نیستیم چراکه در این ساز و کار دخالت نیروی انسانی به حداقل رسیده است. در ساختار سابق که مبنای تشخیص مالیات ها براساس اعمال نظر ممزین مالیاتی بود، برخی کسب و کارها بودند که با وجود درآمد بالا مالیاتی نمی پرداختند لذا با راه اندازی سامانه مودیان تلاش شد که این قبیل افراد هم مشمول پرداخت مالیات شوند.
این مسئله از نظر ما پذیرفتنی نبود که یک کارمند و یا یک کارگر مالیات بپردازد اما مشاغل با درآمد بالا مالیاتی پرداخت نکنند لذا سامانه مودیان راه اندازی شد تا با رصد جریان کالا در کشور اقتصاد زیر زمینی را شناسایی کنیم و به مقابله با آن بپردازیم. یکی از مسائلی که منجر به ایجاد نارضایتی در بین مردم شده فرارهای مالیاتی برخی مشاغل بود لذا تلاش شده در سامانه مودیان این مسائل برطرف گردد و هرکس به میزان سهم درآمدی که کسب می کند مالیات پرداخت نماید.