پاسخ به ابهامات معافیت مالیاتی مشاغل

پاسخ به ابهامات معافیت مالیاتی مشاغل

معافیت معیشتی به چه معناست ؟

موضوع مالیات بر درآمد مشاغل ( اشخاص حقیقی ) ، همیشه یکی از موضوعات پر ابهام در حوزه ی حسابداری مالیاتی است و این موضوع سوالات زیادی را در ذهن افراد ایجاد می کند،  چرا که یکی از دغدغه های مهم صاحبان مشاغل همیشه  موضوع مالیات عملکردشان بوده است . قبل از هر چیز، گفتن این نکته ضرورت دارد که این موضوع این قدر با اهمیت است که هرساله در قانون بودجه سنواتی ، مبلغ معافیت سالیانه مشاغل تعیین می گردد که به این معافیت ، در اصطلاح معافیت معیشتی گفته می شود .

نرخ مالیات اشخاص حقیقی در قانون چقدر است ؟

در ماده 101 قانون مالیات های مستقیم ، در خصوص موضوع معافیت مالیاتی مشاغل عنوان شده که اگر اشخاص حقیقی در مهلت تعیین شده در قانون، اظهارنامه ی خود را در چاچوب قوانین تعیین شده ارسال نمایند، می توانند تا میزان معافیت تعیین شده در قانون بودجه سنواتی از این معافیت استفاده نمایند و مازاد مبلغ درآمد آن ها مشمول مالیات طبق نرخ های تعیین شده در ماده 131 قانون مالیات های مستقیم خواهد بود . با توجه به این که افراد ممکن است معافیت مالیاتی مشاغل را  با معافیت مالیاتی حقوق و دستمزد اشتباه بگیرند، لازم به توضیح است که معافیت در نظر گرفته شده برای مشاغل با معافیت سالانه حقوق و دستمزد دو موضوع کاملا متفاوت است که هرساله توسط مراجع قانونی تصویب و اعلام خواهد شد.

معافیت موضوع ماده 101 به تعداد شغل بستگی ندارد

بر اساس تبصره 2 ماده 101 ، اگر یک شخص حقیقی بیش از یک فعالیت شغلی داشته باشد، مجموع درآمد وی با کسر فقط یک معافیت به نرخ های تعیین شده در ماده 131 قانون مالیات های مشمول مالیات خواهد بود ، پس این تفکر که برای هر فعالیت شغلی می توان از یک معافیت استفاده کرد اشتباه است . به عنوان مثال اگر شخصی در یک محل صرافی دارد و در محلی دیگر طلا فروشی دارد برای هر دوی این فعالیت ها فقط می تواند از یک معافیت استفاده نماید . اما اگر شخصی کارمند باشد و یک مغازه هم داشته باشد، چون معافیت مالیاتی مشاغل و معافیت مالیاتی حقوق و دستمزد دو موضوع کاملا مجزا هستند ، حقوق دریافتی از شرکت و درآمد حاصل از مغازه ، هر دو معافیت مالیاتی جداگانه ای خواهند داشت .

معافیت مالیاتی مشاغل به تعداد شرکاء بستگی دارد ؟

در خصوص فعالیت های مشارکتی باید گفت که متعدد بودن شرکاء در افزایش این معافیت بی تاثیر است چرا که در این خصوص فعالیت ها حداکثر می شود از دو معافیت استفاده کرد نه بیشتر که مبلغ معافیت به میزان مساوی بین شرکاء تقسیم خواهد شد و باقیمانده سهم هر شریک جداگانه مشمول مالیات خواهد بود و اگر بین شرکاء رابطه ی زوجیت وجود داشته باشد ، زن و شوهر با هم در حکم یک شریک خواهند بود و فقط می توانند از یک معافیت استفاده کنند .  لازم به توضیح است که اگر یکی از شرکاء فوت شد ، وراث می توانند به عنوان قائم مقام شخص فوت شده ، از این معافیت بهره مند گردند و این تصور اشتباه است که اگر شخص فوت کند،  دیگر معافیتی به وراث تعلق نخواهد گرفت .

تصویر احسان مومنی

احسان مومنی

محقق و پژوهشگر مالی و مالیاتی

می‌توانید سوالات مالی و مالیاتی خود را در تالار پرسش و پاسخ حسابنو مطرح نمایید، کارشناسان ما در کوتاهترین زمان ممکن، پاسخگوی سوالات شما خواهند بود.

خبرهای مرتبط

آخرین سوالات
دکمه بازگشت به بالا